نکات مهم + جدول زمانی حرف زدن نوزاد تا سن 8 سالگی

جدول زمانی حرف زدن نوزاد

جدول زمانی حرف زدن نوزاد

حرف زدن نوزاد از همان روزهای اول زندگی که آواهای مختلفی را از خود بروز می‌دهد شکل گرفته است. جالب است بدانید که با همان آواهای جالب، نیازهای خود را بیان می‌کند. مادر بعد از آشنایی با این آواها می‌تواند نیاز نوزاد خود را بداند. صحبت کردن نوزاد دارای یک جدول زمان بندی است که براساس رشد او تکمیل می‌شود. ولی این پروسه در برخی از نوزادان زودتر یا دیرتر شکل می‌گیرد. ممکن است مشکلی برای کودک به وجود آمده که نمی‌تواند با توجه به سن خود در مسیر رشد کلامی قرار بگیرد.

 در بیشتر مواقع این مورد امری طبیعی است و نگرانی ندارد برخی نیز به صورت ارثی دیرتر از سایر کودکان به سخن می‌آیند. جای نگرانی وجود ندارد در صورتی که سخن گفتن تا سنین بالاتر دیده شد حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید این مشکلات با کمی کمک آموزشی و گفتار درمانی حل می‌شود. در تعداد معدودی نیز مشکلات شنوایی وجود دارد که بعد از معاینه توسط پزشک متخصص بررسی و درمان می‌شود.

 ما در این مقاله از کودک نیاز در مورد جدول زمانی حرف زدن نوزاد در بدو تولد تا هشت سالگی که گفتار او تکمیل می‌شود مطالبی را ارائه می‌دهیم. در تلاش هستیم‌ نگرانی‌های والدین را در مورد زمان سخن گفتن فرزندشان کم کنیم. وقتی اطلاعات کافی را بیان کنیم دیگر دلیلی برای نگرانی نخواهید داشت.

بدو تولد تا دو ماهگی

نوزادان در همان بدو تولد شروع به تولید صدا از خود می‌کنند. آواهای مثل انگه، قان و غیره که همه ما به آنها آشنا هستیم. نوزاد زمانی که در رحم‌ مادر است با صداهای مادر واکنش نشان می‌دهد. همین صحبت‌های اطراف جرقه‌ای برای شروع صحبت کردن او را شکل می‌دهند. وقتی با نوزاد یک و دو ماهه به آرامی صحبت می‌کنید خواهید دید که به خوبی حرف‌های شما را گوش می‌دهد و گاهی صدای نامفهومی ایجاد می‌کند. این دوران از شیرین‌ترین روزهای بزرگ شدن نوزاد است. بهتر است حتما این لحظات را ضبط کنید و به یادگار داشته باشید.

از دو ماهگی تا سه ماهگی

در این بازه زمانی نوزاد هر چیزی را که نیاز داردبا گریه کردن طلب می‌کند. در واقع حرف زدن نوزاد با گریه کردن است. منتها گریه کردن او مدل‌های مختلفی دارد. گریه نوزاد نشان دهنده چیست؟ گریه کوتاه و کم صدا به دلیل گرسنگی نوزاد است. گریه‌هایی که با شدت است و تا سه ساعت طول بکشد نشان دهنده کولیک و دل درد هستند. در واقع نوزاد با گریه با مادر خود صحبت می‌کند.

حرف زدن نوزاد در سه تا چهار ماهگی

در این زمان حرف زدن او کمی پیچیده‌تر می‌شود. آواهایی مثل بب، مم یا آ را بیان می‌کند. در این ماه شکل حرف زدن او کمی کامل‌تر از ماه سوم است. مادر در این ماه بیشتر با این آواها آشنا می‌‌شود و می‌تواند به کمک آنها نیاز کودک خود را بشناسد. اگر نوزاد شما هنوز نمی‌تواند این آواها را بگوید نگران نباشید گاهی این روند تا شش ماهگی طول می‌کشد.

پنج تا شش ماهگی

پنج تا شش ماهگی حرف زدن نوزاد به این صورت است که سعی می‌کند تن صدای خود را بالا ببرد. اگر توجه کرده باشید نوزاد جیغ می‌زند و صداها را با تن بالاتری ادا می‌کند. او سعی می‌کند نسبت به چهره شما واکنش نشان دهد. در این ماه می‌توانید با او بیشتر صحبت کنید تا زودتر زبان باز کند. اگر تا این برهه زمانی هنوز نوزاد صدا ندارد و واکنشی به حرف زدن شما نشان نمی‌دهد زمان آن رسیده که حتما او را به پزشک نشان دهید.

 

سن نوزاد

نحوه حرف زدن نوزاد

روز تولد تا دوماهگی

آواهایی مثل انگه، قخ، قان

دو تا سه ماهگی

آواها به همراه گریه

سه تا چهارماه

آواهای مثل بب مم نن

پنج تا شش ماه

آواها همراه با بم کردن صدا

شش تا دوازده ماهگی

ترکیب صداها مثل  بِ بََ با ما آب

شش تا ۱۲ ماهگی

در این چند ماه کمکم نوزاد شروع به حرف زدن می‌کند. صداهای ترکیبی دارد به طور مثال صداهای بَ مَ را ترکیبی می‌گوید. ما با این صداهای ترکیبی را تا دوازده‌ ماهگی بیان می‌کند. حرف زدن نوزاد اینگونه است که صدای خود را بم می‌کند. گاهی بلند و گاهی کوتاه صدایی به وجود می‌‌آورد. ترکیب آواها کمکم به شکل کلمه درست بیان می‌شود. تا سن یک سالگی چندین کلمه مثل آب، مامان، بابا، دد و چنینی کلماتی که ساده‌تر هستند را صحبت می‌کند؛ البته اینگونه نوزادان نادر هستند اگر نوزاد شما این کلمات را بیان نمی‌کند اصلا جای نگرانی نیست او فقط بتواند صدا را ترکیب کند و صدای خود را بم کند کافی است.

وقتی با نوزاد حرف می‌زنید به شکل نوبتی جواب شما را خواهد داد. مثلا از او بپرسید آب می‌خواهد او با تکان دادن سر یا با کلماتی مثل آ جواب شما را می‌دهد. بعضی از نوزادان به طور شگفت انگیزی تا سن یکسالگی گنجینه لغات فراوانی را یاد می‌گیرند که نشان از هوش کلامی بالای آنها است. برخی تا سن دو سالگی این روند را طول می‌دهند و والدین بسیار  نگران خواهند بود. در برخی روند حرف زدن نوزاد به کندی انجام می‌شود. با بررسی توسط پزشک اگر مشکلی بود حل می‌شود. در هر صورت بهتر است برای راحتی خیال خود با یک پزشک مشورت کنید.

علت دیر حرف زدن نوزاد

دوازده تا چهارده ماهگی

نوزاد وقتی یک سالگی را طی می‌کند یک مرحله رشد کلامی بزرگی را پشت سر گذاشته است. مادر وقتی تمام حواسش به نوزادش است به خوبی تفاوت ماه به ماه او را درک می‌کند. در این زمان صداهای ترکیبی را همراه با حرکات دست به نمایش می‌گذارد تا بتواند مفهوم چیزی را برساند. بیشتر در این شکل با حرکات اشاره نیازهای خود را می‌گوید.

 هر چیزی را که بخواهد با دست به آن اشاره می‌کند. کمتر برای چیزی گریه می‌کند چون با شکل جدیدی نیازش را بیان می‌کند. اگر کودک سعی می‌کند با اشاره چیزی را به شما بفهماند شما همان چیز را با اسم درست به او بگویید تا ب روند حرف زدن نوزاد کمک کنید. اگر نوزاد ۱۵ ماهه شد و کلمه نگویید نیاز به بررسی دارد.

حرف زدن نوزاد از ۱۵ تا ۱۶ ماهگی

در این ماه‌ها نوزاد باید بتواند شما را مامان صدا بزند. واو، نون، دال و چنین حروفی را به خوبی صحبت می‌کند. از او بپرسید آیا من را دوست داری سرش را تکان می‌دهد. شاید او معنی صحبت شما را درک نکند اما وقتی می‌بیند شما در برابر تکان دادن سر او واکنش نشان می‌دهید دوباره این کار را تکرار می‌کند. این یک مسئله کاملا طبیعی است. شما در این بازه سنی هر سوالی که از او بپرسید را با تکان سر به معنی بله تکان می‌دهد.

 گفتیم که این روند در هر نوزادی متفاوت است هیچ گاه فرزند خود را با دیگران مقایسه نکنید که دچار ناراحتی شوید. ما براساس سن نوزاد روند تکمیلی حرف زدن نوزاد را می‌گوییم و براین اساس در نورد نوزاد خود تصمیم بگیرید.

۱۸ ماهگی نوزاد

نوزاد در سن ۱۸ ماهگی به بعد می‌تواند در مورد اینکه تشنه است با گفت کلمه آب سخن بگوید. ممکن است در مورد صفت‌ها کلماتی را بگویید مثل داغ، گرم یا سرد یا مثلا در مورد خوردن کلماتی مثل به به را بگوید. این کلمات که نیازش را رفع کند. شکل حرف زدن نوزاد تکمیل تر شده و می‌تواند اسم افراد خانواده را بگوید. مثل داداش یا آبجی را بیان کند.

سن نوزاد

تب نوزاد چند درجه خطرناک است؟ بیشتر بخوانید: تب نوزاد چند درجه خطرناک است؟

نحوه حرف زدن نوزاد

دوازده تا چهارده ماهگی

ترکیب آواها به همراه اشاره دست

پانزده تا هجده ماهگی

کلمات ابتدایی مثل مامان بابا نون دال واو

هجده ماهگی

شناخت صفت ها مثل سرد، گرم و داغ

هجده تا دو سالگی

۵۰ تا ۱۰۰ کلمه حرف می‌زند.

دو تا چهارسالگی

جملات سه کلمه ای

چهار تا شش سالگی

جملات شش کلمه با شناخت ضمایر و فعل

شش تا هفت سالگی

تعریف کردن داستان پنج تا شش جمله

هشت سالگی

شناخت تمامی فعل گذشته و حال شناخت ضمایر و تعریف کردن داستان به صورت کامل

۱۸ تا دوسالگی نوزاد

حرف زدن نوزاد در این ماه‌ها شکل جدیدی به خود می‌گیرد. او می‌تواند دو کلمه را با هم بگوید. کلماتی که در بیشتر کودکان بیان می‌شود و مشترک هستند مثل بابا دوست، بابا ددر یا مامان به به و غیره. کودک می‌تواند حس مالکیت داشته باشد در مورد وسیله‌های که مال اوست سخن بگوید. مثل بستنی من، بابای من یا مامان من. در سن دو سالگی جملات سه کلمه‌ای را می‌گویند.

 او تا ۱۰۰ کلمه را بلد است. جای فعل و فاعل را اشتباه می‌کنند مثل بابا من افتاد ولی مفهوم را می‌رسانند. توصیه‌ای که در این زمان به والدین یا اطرافیان نوزاد داریم این است که به طور کامل با نوزاد سخن بگویید. در برخی موارد کودک ۵ ساله به طرز بچه‌گانه صحبت می‌کند و کلمات را به شکل نادرست بیان می‌کند مثل کلمه جوجو بهتر است با کلمات درست مثل جوجه صحبت کنید تا کودک نیز شکل درست کلمات را از همان دوسالگی بیاموزد.

 

 

دو تا سه سالگی

تعداد کلماتی که بیان می‌کند به ۳۰۰ تا می‌رسد. جملات کوتاه سه کلمه‌ای او به شش کلمه‌ای می‌رسد. نوزاد اکنون می‌تواند در مورد اتفاقاتی که در اطراف او رخ می‌دهد سخن بگوید. جمله‌هایی در مورد گذشته یا آینده بگوید‌ ضمایر را درست می‌گوید. شما بهترین مدرس برای او هستید هر چقدر بیشتر با او سوال و جواب کنید بهتر حرف زدن نوزاد را تکامل می‌دهید. بیشترین سوالات را در این سن از شما می‌پرسد. اگر در مواردی دیدید که جواب سوال شما را نمی‌دهند یعنی مفهوم سوال شما را نمی‌دانند یا همان سوال شما را تکرار می‌کنند؛ با پزشک مشورت کنید. ممکن است یک نشانه برای تاخیر در رشد کلامی او باشد.

سه تا چهار سالگی

در این سن در نبود شما کودک اتفاقاتی که برایش رخ داده را باید بتواند برای شما بازگو کند. وقتی از او در مورد زمان، مکان و چه کسی سوال می‌کنید باید جواب درستی به شما بدهد. اگر به صورت هیجانی صحبت می‌کند. فک او هنگام صحبت کردن تغییر شکل دارد یا لکنت دارد با پزشک مشورت کنید. البته اگر لکنت تا شش ماه ادامه دار شد و مشکل حرف زدن نوزاد مشخص شد باید در مورد گفتار درمانی تصمیم درستی بگیرید.

چهار تا پنج سالگی

حرف زدن نوزاد در این سن به این شکل است که یک داستان پنج جمله‌ای را به خوبی تعریف می‌کند. اگر یک عکس به اون نشان دهید بتواند جمله‌هایی را برای آن شکل بگویید. شاید هنوز در این سن برخی از حروف‌ها را مثل شین یا ژ به خوبی تلفظ نکند. نگران نباشید تا سن هفت سالگی این مشکل از بین می‌رود. جمله‌های دستوری را نیز به خوبی می‌گوید. یک داستان خیالی از خودش برای شما تعریف کنید. این موارد جزوی از رشد کودک هستند. در صورتی که در این موارد احساس کمبود دارید با مرکز بهداشت هماهنگ کنید آنها شما را برای بررسی بیشتر به متخصص ارجاع می‌دهند. قبل از ورود به پیش دبستانی این موارد را حل کنید. اگر کودک دیرآموز باشد در این موارد مشخص می‌شود.

بیشتر بخوانید : راهنمای خرید کالای خواب اتاق کودک!

شش تا هفت سالگی

کودک هفت ساله به درستی تمامی زیر و بم و آواها، ترکیبات، ضمایر، فعل گذشته و آینده و غیره را می‌داند. در صورتی که کودک شما نمی‌تواند به درستی این قواعد را به کار ببندد دارای مشکلات تکامل زبان است. در مورد تفاوت‌های یک تصویر به خوبی سخن بگوید. بدون دیدنَ یک عکس یا منظره آن را توضیح دهید. در مورد یک داستان نظر دهد و آن را به طور کامل توضیح دهد. حرف زدن کودک در این سن به اوج خود رسیده و می‌تواند تمامی کلمات را بدون لکنت بیان کند.

هشت سالگی

کودکی که در این سن است حرف زدنش مانند یک انسان بالغ است. هر گونه کوتاهی در سخن گفتن تا این سن باید معالجه شود. اگر کودکی تا به این سن نتواند حرف بزند حتما از چند جهت باید بررسی گردد. روانشناس و روانپزشک و متخصص غدد اطفال و مغز و اعصاب باید کودک را معاینه کنند و اقدامات لازم را جهت درمان به‌کار بگیرند.

علت دیر حرف زدن نوزاد

چرا نوزاد من مانند دیگران حرف نمی‌زند؟ چرا نمی‌تواند با افراد حاضر به خوبی حرف بزند و ارتباط چشمی بگیرد؟ برای درمان او باید چه اقداماتی انجام دهم. این موارد مجموعه سوالاتی است که هر والدینی را دچار نگرانی می‌کند. چندین عامل هستند که باعث می‌شوند حرف زدن نوزاد به تاخیر بیفتد.

  • اوتیسم
  • شکاف لب
  • لکنت زبان
  • مشکلات پردازش مغز
  • مشکلات فک و صورت
  • مشکلات جسمی
  • تاخیر کلی در روند رشد
  • مشکلات اجتماعی مثل نبود والدین و نبود آموزش درست
  • مشکلات تغذیه و ضعف جسمی
  • ناتوانی ذهنی
سخن نهایی مقاله

حرف زدن نوزاد در زمان مناسب باید به شکل صحیحی انجام گیرد. اگر به هر دلیلی کودک نتواند طبق جدول زمان بندی سخن بگوید حتما به پزشک مراجعه شود. چنین مشکلاتی در سن پایین بهتر درمان می‌شود. برخی اوقات اقدامات ساده‌ای مثل بردن به مهد کودک در روند رشد زبانی کمک می‌کند. ما در این مقاله از کودک نیاز سعی کردیم روند رشد حرف زدن نوزاد را بیان کنیم. امیدواریم بتوانیم بار دلهره شما را راجع به فرزندتان کم کرده باشیم و راهنمای خوبی برای رشد زبانی کودکتان باشیم. از محصولات متنوعی که در کودک نیاز به نمایش گذاشته‌ایم دیدن کنید و برای خرید سیسمونی با قیمت مناسب و کیفیت عالی نیز می‌توانید از طریق فروشگاه کودک نیاز اقدام کنید‌.

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
0 مورد سبد خرید
حساب من