مراقبت از نوزاد و 15 اقدام مهم مراقبتی
مراقبت از نوزاد یکی از بزرگترین دغدغههای هر پدر و مادری تازهای است که باید آن را جدی بگیرند و برای تحقق آن تمام تلاش خود را انجام دهند. مراقبت های یک والد از نوزادش قبل از تولد شروع میشود و تا همیشه ادامه دارد. چکاپهای دورهای بارداری، سونوگرافیهای تخصصی و مصرف انواع مواد مغذی و مفید گرفته تا استراحت و رژیم غذایی بارداری همگی مصداق مراقبت از نوزاد هستند.
اما مراقبتهای اساسی دقیقا از اولین دقایق پس از تولد شروع میشود. مراقبت از تغذیه نوزاد و جلوگیری از افت قند آن، مراقبت از بند ناف، مراقبت جسمی و روحی نوزاد و… همگی در دسته مراقبت از نوزاد هستند. جهت آشنایی با مراقبتهای لازم از نوزادان تا انتهای مطلب همراه سایت سیسمونی کودک نیاز باشید.
مراقبت از نوزاد؛ مراقبتهای روانی
یکی از مهمترین مراقبتهایی که یک والد در مبحث مراقبت از نوزاد باید به آن توجه ویژه داشته باشد مراقبت روانی است. این مراقبت شامل تمام مواردی است که باعث آرامش روحی نوزاد و احساس امنیت او میشود.
بیشتر بخوانید: ۰ تا ۱۰۰ رشد نوزاد در هفته دهم تولد
بهطور مثال تماس پوستی با نوزاد، در آغوش گرفتن او، ملایمت هنگام تعویض لباس و خواب، صحبت محبت آمیز و همچنین ارتباط بدون خشونت میتواند نوزاد را برای شروع یک زندگی آرام از نظر روانی آماده کند.
مراقبت از نوزاد؛ مراقبتهای جسمی
مراقبتهای جسمی جزو مسائل مهم در روند رشد نوزاد است. مهمترین آنها توجه به زمان شیردهی نوزاد و تعویض به موقع پوشک است. همچنین تمیز کردن گوشها، حمام نوزاد و کوتاهی ناخنها جزو مراقبتهای جسمی مهم و ضروری است.
استفاده از پمادهای ادرار سوختگی و بدون حساسیت مناسب
نوزاد، لباس مناسب و نحوه استفاده از پوار بینی جهت تخلیه بینی و باز کردن مسیر تنفسی نوزاد نیز، در دستهبندی مراقبتهای جسمی مهم از نوزاد قرار میگیرن.
مراقبت از نوزاد؛ مراقبتهای پزشکی
والد آگاه نسبت به انتخاب پزشک مناسب، حرفهای و درجه یک حساسیت لازم را به خرج دهد و دقیقا از بدوتولد پزشک نوزادش را بشناسد و نسبت به ویزیتهای دورهای اقدامات لازم را انجام دهد.
انجام آزمایشهای غربالگری، درجه زردی نوزاد، تیرویید و وزن گیری ده روز اول تولد همگی زیر نظر پزشک انجام میشود و در صورت بروز مشکل خیلی سریع اقدامات درمانی آغاز خواهند شد.
مراقبت از نوزاد در 40 روز اول
احتمالا از قدیمیها و مادربزرگها شنیده باشید نوزاد بعد از 40 روزگی تا حدی از آب و گل درآمده و مراقبت از نوزاد پس از این چهل روز آسانتر میشود. در واقع، نوزاد در چهل روز اول بعد از تولد کم کم به تعادل با طبیعت و محیط بیرون از رحم میرسد و سیر طبیعی رشدش را در بیرون از بدن مادر ادامه میدهد. ریهها کاملا باز و رودهها تکمیل و کار خود را شروع میکنند.
کبد آغاز به فعالیت کرده و هماهنگیهای بدن نوزاد نرم نرمک شروع میشوند. مراقبت اولیه از نوزاد نیز توسط مادر صورت میگیرد و در این میان خواب او نظم گرفته و مادر میتواند معنای گریههای نوزاد را بهتر درک و آنها را ترجمه کند. در ادامه سایر موارد مراقبت از نوزاد در 40 روز اول را آوردهایم.
مراقبت از نوزاد هنگام شیردهی
شیردهی نوزاد امر مهمی است و مستقیما با سلامت او ارتباط است. تلاش کنید پستان مادر به درستی و تمام هاله قهوهای در دهان نوزاد قرار بگیرد. فیلمهای شیردهی صحیح را مشاهده کنید و حدالامکان شیردهی را نشسته انجام دهید تا روزهای اول تولد به علت خستگی هنگام شیردهی خوابتان نگیرد و تنفس نوزاد با مشکل مواجه نشود. همچنین شیردهی نشسته برای نوزادان رفلاکسی مناسبتر است.
تشک تعویض طرح مامافیل برند نی نی بان
تشک تعویض طرح شیرشاه برند نی نی بان
تشک تعویض طرح مزرعه برند نی نی بان
خواباندن نوزاد
روزهای پس از تولد نوزاد شب و روز را تشخیص نمیدهد و احتمالا مادر و پدر در یک چرخه ظاهراً تمام نشدنی از خواباندن، شیردهی و تعویض نوزاد گیر کنند؛ اما تمام اینها گذرا است و تمام میشود. ضمن اینکه نوزاد درون قنداق و تکانهای ننو وار بهتر میخوابد و اگر دل درد داشته باشد صدایی مانند شششش که صدای دورن رحم مادر را تداعی میکند به همراه تکانهای آرام در آغوش پدر یا مادر میتواند باعث تسکین دلپیچه نوزاد شود.
آزمایش غربالگری
سه روز پس تولد با مراجعه به مراکز درمانی و خدمات پزشکی از نوزاد آزمایش غربالگری گرفته و تمام موارد لازم برای سلامت جسمی او بررسی میشود. لازم است پس از دریافت جواب به پزشک متخصص اطفال مراجعه و جواب آزمایش را نشان دهید.
مراقبت از نوزاد در برابر زردی
شیردهی منظم و مداوم میتواند زردی را کم کند. همچنین قرارگیری نوزاد در برابر نور آفتاب احتمال کاهش زردی را بیشتر میکند؛ البته مراقب چشمان نوزاد در برابر نور باشید. ضمنا تدابیر طب اسلامی و سنتی زیر نظر یک طبیب حاذق و کاردرست در صورت تمایل والدین برای زردی نوزاد کار ساز خواهد بود.
همچنین با تجویز پزشک متخصص میتوان از انواع قطرههای مناسب برای کاهش زردی که در داروخانه وجود دارد استفاده کرد. نگران نباشید و آرامش خود را حفظ کنید زردی در اکثر نوزادان به دلیل ضعف کبد بهوجود میآید و در صورت کنترل آن مشکل خاصی برای نوزاد دلبندتان پیش نمیآید.
استراحت هنگام خوابیدن نوزاد
سعی کنید در زمانهایی که نوزاد خواب است استراحت کنید تا به عنوان والد و مادر توان و انرژی مراقبت از نوزاد را داشته باشید. باور کنید در روزهای آینده فرصت کافی برای رسیدگی به کارهای منزل و امور شخصی خواهید داشت در حال حاضر سلامت جسمی و آرامش شما به عنوان مادر یا والد در گرو استراحت کافی است که باید به آن توجه کرد.
تنظیم خواب نوزاد
سعی کنید از روزهای ابتدایی هنگام شب و فرا رسیدن ساعت خواب سایر اعضای خانواده نور محیط را کم و صدا را به حداقل برسانید. نوزاد را در این ساعات شیر داده، تعویض کنید و بخوابانید تا به مرور به ساعت معینی برای خوابیدن عادت کند.
بیشتر بخوانید : برای دیدن لیست سیسمونی نوزاد دختر کلیک کنید.
15 اقدام مهم در مراقبت از نوزاد
اقداماتی که در ادامه برایتان آوردهایم جهت مراقبت از نوزاد مهم و ضروری است؛ بنابراین به آنها توجه کرده و بادقت مطالعه کنید.
1.آروغ گیری
آروغ گرفتن یکی از کارهای مهم برای مراقبت از نوزاد است. کافی است بعد از شیردهی بلافاصله نوزاد را به حالت نشسته یا ایستاده روی ساعد دست یا شانه خود گذاشته و به پشت او جایی بالاتر از معده ضربات آرام بزنید تا آروغ بزند. میتوانید چانه نوزاد را آرام میان دست گرفته و کمی سر را به سمت بالا نگهدارید و با دست دیگر آرام به پشت او بزنید همچنین تغییر ارتفاع مثلاً بالا رفتن از پله یا ایستادن از حالت نشسته در آروغ زدن موثر است. گرفتن آروغ باعث جلوگیری از دل درد، رفلاکس و آشفتگی خواب نوزاد میشود.
2. تخیله بینی
نوزادان در روزهای اول تولد ترشحات بینی دارند که ممکن است تنفس راحت را برایشان مشکل کند در اقدامات مراقبت از نوزاد تخلیه بینی را فراموش نکنید. برای این کار استفاده از پوآر بینی بهترین گزینه ممکن است.
3.شیردهی منظم
نوزادان باید به طور منظم بین هر 2 تا 4 ساعت با شیر مادر تغذیه شوند. مقدار شیردهی بستگی به میزان شیر مادر، قوی بودن عضله فک نوزاد و سن او دارد؛ اما باید به قدری باشد که نوزاد پس از شیردهی آرام بماند و با گریه اظهار گرسنگی نکند. ضمن اینکه عدم شیردهی منظم احتمال افت قند و بیحالی نوزاد را در پی دارد. در مراقبت از نوزاد ساعت شیردهی بسیار مهم است. نوزادی که از خواب بیدار نمیشود را با ماساژ و نیشگون آرام کف پا بیدار کنید.
4. رختخواب مناسب
رختخواب مناسب کیفیت خواب و آرامش خواب نوزاد را افزایش میدهد و سلامت نوزاد را تضمین میکند. جهت خرید بهترین رختخواب نوزادی میتوانید به سایت کودک نیاز و محصولات برند نینیبان مراجعه کنید.
1.قنداق کردن
قنداق کردن نوزاد با انواع قنداق آغوشی یا قنداق سنتی میتواند باعث ایجاد فضایی مانند رحم و آرامش بیشتر نوزاد شود. انواع قنداق نوزادی را میتوانید از برند نینیبان با کیفیت عالی و قیمت مناسب سفارش دهید.
2. کاهش علائم رفلاکس
نشسته شیر دادن، دفعات بیشتر شیر دادن اما با مقدار کمتر، قرار گیری روی تشک شیبدار و همچنین رعایت تغذیه مادر شیرده میتواند رفلاکس را تا حد زیادی کنترل کند.
3. بند ناف
بند ناف بهتر است خیس و دستکاری نشود تا به مرور بعد از هفت الی ده روز بیفتد.
4. مراقبت از ملاج نوزاد
ملاج نوزاد چندین ماه پس از تولد باز است از ضربه به این قسمت خودداری شود.
5. پوزیشن خوابیدن
نوزاد نباید دمر بخوابد؛ زیرا ممکن است باعث سندروم مرگ ناگهانی شود. بهترین مدل خوابیدن نوزاد طاق باز یا به پهلو است.
6. دمای اتاق
بهتر است دمای اتاق برای مراقبت از نوزاد بین 24 تا 26 درجه باشد.
7. کمک گرفتن از دیگران
هنگام مراقبت از نوزاد کمک گرفتن از دیگران برای چند ساعت در روز یا هفته فشار را از روی والد کم و پهنای باند مغز او را جهت مراقبت از فرزندش افزایش میدهد.
8. حمام مرتب
حمام کردن خستگی را از تن نوزاد در میکند و به او آرامش میدهد. همچنین برای نوزادان بیخواب حمام یک گزینه عالی است؛ البته مراقب سرما نخوردن نوزاد باشید. برای دیدن لوازم حمام نوزاد کلیک کنید.
9. پوشاندن سر
فرقی نمیکند زمستان یا بهار پوشاندن سر هنگام خواب با کلاه نخی میتواند بسیاری از بیماریها را از نوزادتان دور کند.
10. همکاری مادر و پدر
برای نگهداری از نوزاد همکاری والدین با هم باعث ایجاد همدلی و کاهش چالشها میشود.
11. شستشوی لباس و رختخواب
برای مراقبت از نوزاد حتما رخت خواب و لباس با مایع مخصوص به طور مرتب تمیز و شسته شوند.
12. پتوی نوزادی (پتو دورپیچ نوزاد)
یکی از مهم ترین وسایل سیسمونی نوزاد که موارد استفاده آن زیاد می باشد. برای جلوگیری از سرما و برای راحتی بغل گرفتن بچه و….
مراقبت از نوزاد
یک اصل مهم در مراقبت از نوزاد حفظ آرامش است. فراموش نکنید نوزادان خیلی زود به محیط و شرایط بیرون از رحم مادر عادت میکنند؛ بنابراین صبور باشید و خونسردی خود را در مواجهه با رفتارهای تازه نوزاد حفظ کنید.