مراقبت نوزاد

جدول خواب نوزاد و 11 نکات مهم و کاربردی در خواب سالم نوزاد

جدول خواب نوزاد و 11 نکات مهم و کاربردی در خواب سالم نوزاد

خواب نوزاد تازه متولد شده

همه‌چیز درباره خواب نوزاد

الگوی خواب نوزاد مختص به خودش است و پدر و مادر آگاه این الگو رو شناسایی می‌کنند و سعی دارند طبق اون نوزاد رو برای خوابیدن آماده کنند. به نظرتون خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم می‌ شود؟ از نظر تیم تحریریه ما از بدو تولد خواب کودک نورسیده تنظیم می‌شود؛ در ادامه بیشتر با این موضوع آشنا می‌شوید.

 هر نوزاد از بدو تولد با ویژگی‌های مخصوصا خودش به دنیا میاد و الگوی خوابش هم دقیقا مخصوص خودش هست.

نمی‌تونید با یک روش تمام نوزادان را وادار کنید بخوابند؛ اما می‌توانید با امتحان کردن راه حل های مناسب و منطقی در نهایت خواب نوزاد را تنظیم کنید. برای آشنایی با همه‌چیز درباره‌ی خواب نوزاد تا انتهای مطلب همراه مجله آنلاین سیسمونی نوزاد کودک نیاز باشید.

خواب نوزاد

نشانه‌‌های خواب نوزاد هنگام خواب آلودگی

نشانه‌های نوزاد هنگامی که خواب به سراغشان می‌آید خلاصه به مالیدن چشم‌ها و خمیازه کشیدن نیست و گاهی شدیدتر هم می‌شود. اگر می‌خواهید بدانید خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم می شود باید از همان ابتدا به نشانه‌های خواب نوزاد توجه کنید. معمولاً نشانه‌های خواب نوزاد هنگامی که نیاز به خوابیدن دارد شامل موارد زیر است:

  • بهونه گیری و گربه‌هایی که دلیل خاصی ندارد احتمالا بخاطر خواب آلودگی نوزاد باشد‌
  • نق نق کردن
  • کاهش فعالیت و مدت زمان بیشتری نسبت به حالت سرحالی بی حرکت بودن و خیره شده به نقطه‌ای در نوزادان نرمال می‌تواند نشانه خواب آلودگی باشد.
  • داشتن حرکات کندتر
  • سروصدای نوزاد کمتر می‌شود.
  • چشم‌ها را مدام می‌مالد و همزمان نق می‌زند.
  • چشم‌های نوزاد قرمز می‌شود.
  • مکیدن با شدت بیشتر می‌تواند جزو نشانه‌های خواب آلودگی‌ نوزاد باشد.
  • تعامل کمتری با محیط دارد و به بازی و صحبت‌های اطرافیان کمتر واکنش نشان می‌دهد.
  • خمیازه کشیدن.
  • مالیدن و کشیدن گوش‌ها 

علت بیداری نوزاد در طول شب چیست؟

این خیلی طبیعیه که نوزاد شما در روزهای پس از تولد شب و روزش را قاطی کند و با شب و روز دنیای انسان‌ها به خوبی آشنا نباشد و مدام این سوال در ذهنتان تکرار شود که بالاخره خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم می‌ شود؟

 احتمالا به یاد داشته باشید که گاهی نیمه‌های شب تا صبح درون رحم شما تکان می‌خورد و بیدار می‌ماند. در این مواقع باید صبوری پیشه کنید و سعی کنید کم کم ساعت خواب نوزاد را منظم کنید. در روزهای اول و یک ماه اول تولد کمی این کار سخت است؛ چرا که نوزاد به تعویض و شیردهی مداوم در طول شبانه روز احتیاج دارد و باید به طور کامل مورد مراقبت والدین باشد.

اما می‌توان در همان روزهای بدو تولد شب و روز را به اون نشان داد تا کم کم با الگوی خواب خانواده آشنا شود و از ۳ و ۴ ماهگی به بعد بیشتر طول شب را بخوابد.

دانستنی های رشد نوزاد در هفته نهم تولد بیشتر بخوانید: دانستنی های رشد نوزاد در هفته نهم تولد

مثلاً هنگام روز سروصدا و نور بیشتری در خانه باشد و شب‌ها کمی قبل از آماده شدن برای خوابیدن نور خانه را برای ترشح هورمون  آرامش کمتر و سکوت را برقرار کنید. به‌طور کلی گرسنگی، دل پیچه، عادت نکردن به زندگی بیرون از رحم و کثیف بودن پوشک از مهم‌ترین دلایل بیداری نوزاد در شب است. احتمالا علاوه‌بر خواب نوزاد، در چند ماه اول تولد با پدیده جیغ زده او هم مواجه شده باشید شاید مطالعه مقاله جیغ زدن نوزاد به کارتان آید.

خواب نوزاد به صورت نامنظم

همانطور که گفتیم نوزاد در روزهای ابتدایی تولد فعالیت خاصی جز خوابیدن انجام نمی‌دهد و تقریبا اکثر زمان‌های شبانه روز را در خواب می‌گذراند.

اما چرخه خوابش بسیار نامنظم است و کم پیش می‌آید بتواند بیشتر از 2 الی 4 ساعت بخوابد و باید کمی صبر کنید تا متوجه شوید که خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم می شود. معمولا در چند هفته اول تولد نوزاد خواب نامنظم اما ساعت‌های طولانی دارد.

به‌طور متوسط در یک ماه اول زندگی بین 14 الی 18 ساعت در طول شبانه روز می‌خوابد. بعد از آن ممکن است کمی‌ کم شود؛ ولی به طور کلی ساعت خواب نوزادان باهم تفاوت دارد و برخی کمتر یا بیشتر از ساعتی که ذکر شده  می‌خوابند.

البته شیردهی مداوم نیز، یکی از دلایل چرخه خواب نامنظم است؛ زیرا نوزاد برای آنکه دچار بی‌حالی و افت قند نشود باید مرتب شیربخورد و معمولاً توصیه می‌شود هر 2 ساعت به نوزاد شیر بدهید که این اتفاق باعث می‌شود بین ساعات خواب نوزاد را برای شیردهی بیدار کنند و چرخه خواب نوزاد نامنظم شود و در نهایت با تمام این پستی و بلندی ها متوجه خواهید شد که خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم می شود و برای فرزندان بعدی خود تجربه بیشتری دارید.

فضای خواب نوزاد چگونه باشد؟

بهتر است فضای خواب نوزاد نور کم و ملایم داشته باشد و دمای آن خیلی گرم نباشد. تخت نوزاد بیش از حد تنگ و کوچک نباشد و تشک تخت هم آنقدر نرم نباشد که نوزاد درون آن فرو رود. با این روش‌ها می تونید خیلی زود متوجه بشید که خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم می شود چون نوزاد طبق یک روتین و شرایط نرمال برای خواب آماده می‌شود.

فضای خواب‌ نوزاد باید سروصدای زیاد و بلند نداشته باشد و بیش از حد سرد هم نباشد که نوزاد بدون پتو نوزادی سرما بخورد.

نور شدید و مستقیم خورشید هم برای نوزاد چندان مناسب نیست و بهتر است پرده نازکی روی پنجره اتاق نوزاد قرار بگیرد.

میزان خواب نوزاد در هر دوره از تولد چقدر است؟

نوزاد در هر دوره بدو تولد میزان مشخصی می‌خوابد؛ البته این مقدار نسبی است و برای همه صدق نمی‌کند ولی در نتایج تحقیقات بیشترین آمار در سنین مختلف مربوط به ساعت‌هایی است که در ادامه بیان می‌شود و در انتها جدول خواب نوزاد رو براتون گذاشته ایم.

خواب نوزاد بدو تولد

از آنجایی ریتم شبانه روزی و ساعت بیولوژیکی نوزادان هنوز تنظیم نشده است احتمالا در روزهای بعد از تولد ساعتها در خواب به سر برند ولی طول هر خوابیدن آنها بیشتر از 2 الی 4 ساعت طول نمی‌کشد.

معمولا نوزادان نارس بیشتر از 18 ساعت و نوزادان نرمال بین 15 تا 18 ساعت می‌خوابند و بین این تایم هم نیاز به تغذیه و در آغوش گرفتن دارند.

 

خواب نوزاد دو ماهه

در دوماهگی الگو خواب تفاوت چندانی با یک ماهگی ندارد و معمولاً بین 15 تا 17 ساعت را در خواب می‌گذارد. بخش زیادی از این خواب مربوط به خواب شبانه می‌شود و باقی آن به صورت متقاطع در طول روز انجام می‌شود.

خواب نوزاد سه ماهه

یک نوزاد نرمال در این سن معمولاً حدود14 ساعت می‌خوابد. همچنان در این سن به شیر شب و تغذیه منظم نیاز دارد و حدود 8 الی 12 ساعت ازین ساعت در خواب شبانه به سر می‌برد.

خوابیدن نوزاد چهار تا هفت ماهه

نوزاد در این الگو خواب منظمی دارد و چیزی‌ حدود 13 الی 15 ساعت می‌خوابد. خواب شب بخش زیادی ازین ساعات را به خود اختصاص می‌دهد و حدودا دو چرت روزانه نیز در این الگوی خواب جای دارد و در این سن معمولاً دیگر می‌دانید که خواب نوزاد چند ماهگی تنظیم می‌ شود.

خوابیدن نوزاد هشت ماه تا یکساله

در این سن ممکن است اختلال خواب ناشی از اضطراب جدایی که معمولا به صورت گریه‌های شبانه در خواب خود را نشان می‌دهد، بروز پیدا کند. نوزاد در این سنین هم حدود 9 الی 12 ساعت خواب شبانه و بین 3 الی 4 ساعت چندین بار چرت روزانه دارد‌. در ادامه از شما دعوت می‌کنیم به جدول خواب نوزاد توجه کنید.

 

بررسی انواع خواب نوزاد

سن نوزاد

میزان خواب نوزاد

بدو تولد

نوزاد نارس بیش از 18 ساعت.

 نوزاد نرمال بین 15 الی 18 ساعت.

2 ماهه

15 الی 17 ساعت

3 ماهه

حدود 14 ساعت

4 الی 7 ماه

13 الی 15 ساعت

8 الی 12 ماه

9 الی 12 ساعت

بررسی مشکلات خواب نوزاد

اگر نوزادتان خوابیده است؛ اما در خواب بی‌قراری می‌کند و مدام تکان می‌خورد و راحت نیست احتمالا مشکلاتی دارد که از آن بی‌خبر هستید. باید اقدامات لازم برای آنکه نوزاد آرامش خود را به دست آورد و خواب نوزاد منظم شود را انجام دهید. عموما مشکلات نوزاد در خواب عبارتند از:

  • دمای بدن نوزاد را چک کنید شاید تب داشته باشد و این تب خبر از بیماری یا عفونت بدهد.
  • گرسنگی‌ هم می‌تواند نشانه مشکلی باشد و به نوزاد اجازه خواب راحت ندهد.
  • ناراحت بودن تشک و بالش و عدم داشتن آزادی عمل در حرکت هم می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در خواب نوزاد شود.
  • خواب بی‌موقع در طول روز نیز می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در خواب شود.

بررسی انواع خواب نوزاد

عمق خواب در نوزادان مانند بزرگسالان به مرحله‌ای که از خواب قرار دارند بستگی دارد. الگوی خواب نوزاد در ابتدا از مرحله فعال شروع و سپس وارد فاز خواب آرام می‌شود؛ بنابراین به‌طور کلی دو نوع خواب نوزاد داریم.

نوع اول: خواب REM

این نوع خواب، خواب با حرکت سریع چشمان است که خواب سبک یا خواب خرگوشی هم به آن می‌گویند. در این خواب چشم‌ها در طول خواب حرکت دارند و نیمی از خواب نوزادان در طول روز در این مرحله قرار دارد؛ در نتیجه نوزادان حدود 8 ساعت از کل خوابشان را در این مرحله قرار دارند.

نوع دوم: خواب غیر REM

این نوع خواب خودش شامل چهار مرحله است که شامل موارد زیر می‌شود:

خواب آلودگی که شامل افتادگی‌ و باز و بسته شدن پلک‌ها است.

خواب سبک که نوزاد همچنان حرکت دارد و ممکن است با صدای بلند اطراف از خواب بپرد.

خواب عمیق که کودک در آن ساکت و بی حرکت است.

خواب بسیار عمیق که نوزاد هیچ حرکتی نمی‌کند و کاملا خوابیده است.

راه‌حل‌های کاربردی برای به خواب رفتن نوزاد

اگر نوزادتان جزو نوزادانی است که به هر دلیلی از خوابیدن اجتناب و در مقابل به خواب رفتن مقاومت می‌کند راهکارهای زیر را امتحان کنید. امیدواریم که جوابگو باشند.

  • ارتباط چشمی برقرار نکنید.

این کار باعث ایجاد هیجان در نوزاد می‌‌شود و او را سرحال و آماده برای بازی می‌کند.

  • استحمام نوزاد

تقریبا یکی از روش‌های کارآمد خواباندن نوزاد حمام بعد از یک ماساژ با روغن کودک حسابی است.

  • او را تنها نگذارید

نوزاد در چندین ماه اول تولد نیاز به حضور مداوم مادر یا پدر در طول خواب کنار خودش دارد. پس او را تنها نگذارید و تا دچار استرس نشود.

  • تخت خلوت

تخت را از وسایل بازی و عروسک و انواع پتو و بالش خالی کنید‌ و فقط یک دست رختخواب راحت درون تخت باشد. برای اینکه بدونید چه رخت خوابی مناسب تخت نوزاد و خواب راحت اون هست .

  • سیر کردن نوزاد

گرسنگی‌ خواب سرش نمی‌شود؛ بنابراین نوزاد را سیر کنید.

  • رفلاکس

چک کنید نوزادتان رفلاکس نداشته باشد چرا که رفلاکس پنهان باعث بدخوابی می‌شود. برای اینکه زودتر بدونید خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم می شود حتما بررسی کنید که نوزاد رفلاکس نداشته باشد؛ چرا که، این مشکل باعث بی‌خوابی های شبانه هم ممکن است بشود.

  • دمای مناسب

اتاق زیادی گرم یا خیلی سرد خواب نوزاد را مختل می‌کند. دمای اتاق جوری باشد که شما با یک لایه لباس نه احساس سرما و نه احساس گرما کنید.

  • ماساژ قبل خواب

ماساژ قبل خواب باعث ایجاد آرامش و خواب منظم می‌شود.

  • پستانک

می‌تواند باعث آرامش نوزاد و کاهش علائم رفلاکس شود.

  • لباس مناسب

لباس نخ پنبه، راحت و آزاد تن نوزاد کنید تا آزادی عمل داشته باشد. اگه دوران بارداری پرخطری رو سپری می‌کنید ضمن آرزوی سلامتی برای شما پیشنهاد می‌کنیم خریدتون رو آنلاین انجام بدید و برای راهنمایی بیشتر به مقاله خرید سیسمونی کودک از فروشگاه‌های اینترنتی مراجعه کنید.

  • قنداق

قنداق فضایی شبیه رحم را شبیه‌سازی می‌کند شاید برای خواب نوزاد راهکار مناسبی باشد فقط او را محکم نپیچید.

چه تشکی برای خواب نوزاد مناسب است؟

تشک مناسب برای خواب نوزاد لازم و ضروری است. حتما باید از فروشگاه و شرکت‌های تولیدی معتبر سرویس خواب‌ نوزادتان را خریداری کنید‌ تا دچار مشکلاتی مثل خواب ناآرام نوزاد نشوید.

مثلاً تشک باید قابلیت ارتجاعی خوبی داشته باشد و وقتی سطح آن را با انگشت فشار می‌دهید سریع به حالت اولیه برگردد. باید از پارچه و متریال تنفسی و باکیفیت دوخته شود و کاملا ابعاد آن با تخت نوزاد فیکس باشد.

سرویس خوابنوزاد با الیاف مناسبی پر شده باشد و پارچه آن بدون حساسیت و آنتی باکتریال باشد. همچنین روکش تشک قابلیت شستشو داشته باشد تا نوزاد همواره روی تشک تمیز بخوابد.

تشک خیلی سفت یا زیادی نرم می‌تواند مشکل ساز باشد و باعث بهم  خوردن نظم خواب نوزاد شود.

نکات حفظ ایمنی نوزاد در خواب

برای ایمنی نوزاد در خواب موارد زیر را رعایت کنید. این موارد عبارتند از:

  • در اتاقی که نوزاد خوابیده است، سیگار نکشید.
  • کنار نوزاد باشید تا در صورت پریدن شیر در گلویش او را کمک کنید.
  • نوزاد را به پشت یا پهلو بخوابونید و برای جلوگیری از سندروم مرگ ناگهانی فرم خواب نوزاد به صورت دمر نباشد.
  • لباس نوزاد را چک کنید تا حشره یا شی ریز و تیز درونش نباشد.
  • دمای اتاق را بررسی کنید و نوزاد را درون پتوهای سنگین که امکان تکان خوردن به او نمی‌دهند، نپیچید.

آیا خوابیدن زیاد نوزاد خطرناک است؟

به طور کلی نوزادان خیلی زیادتر از بزرگسالان می‌خوابند و اگر هنگام خواب سایر فعالیت‌ها مانند شیر خوردن مداوم انجام شوند مشکلی وجود ندارد.

اما گاهی زیادی خواب نوزاد دردسرساز می‌شود و ممکن است باعث مشکلاتی مثل افت قندخون شود. اگر نوزاد بیشتر از 18 ساعت در طول‌ شبانه روز می‌خوابد و برای شیردهی بیدار نمی‌شود و 8 بار تغذیه منظم ندارد پیشنهاد می‌شود با پزشک مشورت کنید.

بی‌حالی شدید بعد از بیدار شدن یا سخت بیدار شدن، کم شدن خیسی پوشک، ادرار تیره، گریه‌های بدون اشک یا لب‌های ترک خورده و همچنین بی‌میلی به شیر و غذا را باید جدی گرفت و با پزشک مشورت کرد.

نتیجه گیری

تنظیم خواب نوزاد را می‌توانید دقیقا بعد از تولد شروع کنید. کم کم نوزاد به الگوی خوابی که برایش در نظر گرفته‌اید عادت می‌کند و شما از بیخوابی های شبانه راحت می‌شوید و کاملا آگاه هستید که خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم می شود.

سعی کنید او را بیشتر در آغوش بگیرید و نیاز نوزاد را به درستی شناسایی کنید و با مطالعه جدول خواب نوزاد، به طور کلی از ساعاتی که نوزادتون باید خواب باشه مطلع بشید.

 پس از آن دیگر خواب نوزاد برایتان موضوع پیچیده و سختی نخواهد بود. جهت آشنایی با روش های کاربردی برای نگهداری از نوزاد و اطلاع از سرویس خواب نوزادی و کالای اتاق کودک و ملزومات خرید لوازم مخصوص فرزند حتما دیگر مقالات سایت سیسمونی نوزاد کودک نیاز را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
0 مورد سبد خرید
حساب من